19 Nisan 2015 Pazar

İNCE YAPI ANLATIMLARININ MEKAN İÇİNDEKİ ÖZETİ

Bu çalışmada, iç mimarlık bölümlerinde ince yapı olarak okutulan ders kapsamında yer alan pencereler, kapılar, yüzey kaplamaları ile ilgili özet bir anlatım vardır. Çizimler 1/20 ölçek tekniğine göre çizilmiş ve kesit perspektiflerle anlatımlar yapılmıştır.

Bu çizimler proje derslerinde istenilen 1/20 teknik çizimlere yardımcı olacağı düşünülerek yapılmıştır.


AA Kesiti

AA kesitinde asma tavan, bir yüzey arasına sürülen sürme kapı ve pencere kesiti ile bir kapı görünüşü yer almaktadır. Bu arada yapı da 1/20 çizim tekniğine göre çizilmektedir. (beton, sıva, duvar kesit çizgi kalınlıkları ve görünüş çizgi kalınlıkları gibi)

Plan kesit

Plan kesitte, yine kapılar ve pencere kesitleri yer almaktadır. Aynı zamanda asma tavanda oluşturulan form, izdüşüm olarak planda kesik çizgilerle anlatılmıştır.

Oda boş kesit perspektifi

Plan ve kesitten sonra, detayların daha iyi anlaşılabilmesi için kesit perspektif çizimine geçilmiştir. Bundan önceki yayınlarda olduğu gibi yine aşamalı çizim yöntemi benimsenmiş olup kademeli anlatımlar yapılmıştır.


Oda pencere, asma tavan ve sürme kapı yüzey kaplama kesit perspektif

Son olarak kesit perspektif marker kalemlerle renklendirilmiştir.

Renkli kesit perspektif

11 Nisan 2015 Cumartesi

YATMA-ÇALIŞMA ÇEVRESİ AŞAMALI PERSPEKTİF ÇİZİMİ

Bu çalışmada, vize sorusu olarak hazırlanmış küçük bir oda plan yerleşiminden aşamalı perspektif oluşturmak için yapılan çizimler ve renklendirme vardır. 

Öncelikle bir plan yerleşimi yapılmıştır. Bu planın orantılı perspektifi oluşturularak üçüncü boyut algılanmaya çalışılmıştır. 


İlk aşama, plana bağlı olarak orantılı boş hacimin çizilmesidir. Bu çizimde orantının mümkün olduğunca iyi kurulması gerekir. Yani perspektif için alt yapının doğru kurulması önemlidir. Bunu yapabilmek için oda boyutlarının belirlendiği boş oda perspektifi oluşturulur. 


Boş oda perspektif

Boş oda perspektifinden sonra, hacim içinde yer alan birimlerin kütlesel olarak görüntülendiği ikinci aşama çizim yapılır. 

Bu aşamada, yerleşimle kütlelerin uyumuna dikkat edilmelidir. Örneğin; derinlik ölçüleri fazla yada olduğundan az alındığında, perspektifin derinlik etkisi değişir ve görüntü kötüleşir. 

Birimlerin kütlesel perspektifi

Kütle etkisinin de görüldüğü perspektif çizildikten sonra, birimlerin gerçek görüntülerinin oluştuğu aşamaya geçilir.

Bu aşama, formlarla ilgili düşüncelerin geliştiği bir aşamadır. Yani tasarımda form araştırmaların yapıldığı evreyi oluşturur. Burada "kişilik" etmeni devreye girer. Tasarımcıya göre farkların oluştuğu bir aşamadır.

Perspektifte form düşünme ve oluşturma aşaması

Perspektifte, form oluşturma süreci tamamlanınca renkle ilgili aşamaya geçilir. Bu aşama da bir eskiz düşünce aşamasıdır. Bulunan ve uygulanan renkler her zaman için değişebilir ve yeni renklendirmeler yapılabilir.

Marker ile renklendirme başlangıcı

Bu eskiz renklendirme çalışmasında, açık-koyu kontrast etkisi ile bir sonuç elde edilmeye çalışılmıştır.

Renklendirme aşamaları

Marker kalem olanaklarıyla anlatım yapılarak eskiz bir sonuca varılmıştır. Bu sonuç tek değildir, daha çok çalışma yapılabilir. Bu eskiz aşama perspektif ve renklendirme her zaman olduğu gibi, burada önerilen yöntemle bilgisayar ortamında da yapılabilir.

Marker renklendirme sonuç



5 Nisan 2015 Pazar

13. MUTFAK YERLEŞİM VE ESKİZ ANLATIMLARI

Bu yayın, Projeye giriş aşamasında olan öğrencilerin çalıştığı bir konu olan mutfak yerleşimi ile ilgili bir yayındır. 

Olabilecek bir yerleşim çizildikten sonra, bu yerleşimin eskiz anlatımları yapılmıştır. Plan yerleşimi olarak farklı seçenekler de yapılabilir ancak bu çalışmaların amacı hızlı eskiz ve anlatımlar olduğu için sadece bir yerleşim üzerinden anlatımlar yapılmıştır.


Mutfak plan yerleşimi

Mutfak yerleşim planı dolap modül ölçüleriyle birlikte düşünülmelidir. Sadece yerleşim planı doğru uygulama için yeterli değildir. Bu nedenle yerleşimle birlikte alt dolap kesiti de 1/20 ölçek tekniğiyle çizilmiştir.


Mutfak alt dolap kesiti

Bundan sonraki aşama eskiz anlatımla ilgili olarak devam etmektedir. Plan renklendirme, perspektif ve kesit çizimi ile renklendirmeler bu aşamada ele alınmıştır.

Renkli plan yerleşimi

İlk eskiz perspektif


Renklendirmeye hazır perspektif



Marker renklendirme


Kesit


Kesit