11 Nisan 2015 Cumartesi

YATMA-ÇALIŞMA ÇEVRESİ AŞAMALI PERSPEKTİF ÇİZİMİ

Bu çalışmada, vize sorusu olarak hazırlanmış küçük bir oda plan yerleşiminden aşamalı perspektif oluşturmak için yapılan çizimler ve renklendirme vardır. 

Öncelikle bir plan yerleşimi yapılmıştır. Bu planın orantılı perspektifi oluşturularak üçüncü boyut algılanmaya çalışılmıştır. 


İlk aşama, plana bağlı olarak orantılı boş hacimin çizilmesidir. Bu çizimde orantının mümkün olduğunca iyi kurulması gerekir. Yani perspektif için alt yapının doğru kurulması önemlidir. Bunu yapabilmek için oda boyutlarının belirlendiği boş oda perspektifi oluşturulur. 


Boş oda perspektif

Boş oda perspektifinden sonra, hacim içinde yer alan birimlerin kütlesel olarak görüntülendiği ikinci aşama çizim yapılır. 

Bu aşamada, yerleşimle kütlelerin uyumuna dikkat edilmelidir. Örneğin; derinlik ölçüleri fazla yada olduğundan az alındığında, perspektifin derinlik etkisi değişir ve görüntü kötüleşir. 

Birimlerin kütlesel perspektifi

Kütle etkisinin de görüldüğü perspektif çizildikten sonra, birimlerin gerçek görüntülerinin oluştuğu aşamaya geçilir.

Bu aşama, formlarla ilgili düşüncelerin geliştiği bir aşamadır. Yani tasarımda form araştırmaların yapıldığı evreyi oluşturur. Burada "kişilik" etmeni devreye girer. Tasarımcıya göre farkların oluştuğu bir aşamadır.

Perspektifte form düşünme ve oluşturma aşaması

Perspektifte, form oluşturma süreci tamamlanınca renkle ilgili aşamaya geçilir. Bu aşama da bir eskiz düşünce aşamasıdır. Bulunan ve uygulanan renkler her zaman için değişebilir ve yeni renklendirmeler yapılabilir.

Marker ile renklendirme başlangıcı

Bu eskiz renklendirme çalışmasında, açık-koyu kontrast etkisi ile bir sonuç elde edilmeye çalışılmıştır.

Renklendirme aşamaları

Marker kalem olanaklarıyla anlatım yapılarak eskiz bir sonuca varılmıştır. Bu sonuç tek değildir, daha çok çalışma yapılabilir. Bu eskiz aşama perspektif ve renklendirme her zaman olduğu gibi, burada önerilen yöntemle bilgisayar ortamında da yapılabilir.

Marker renklendirme sonuç



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder