Bu çalışmada, kapalı bir mekanda satış çevresi ön yerleşimi ve eskiz sunumu yapılmıştır. İlk düşünce, plan ve kesitler şeklinde çizilmiş, eskiz perspektifi oluşturulmuştur. Daha iyi bir anlatım için birkaç açıdan daha perspektif çizilmelidir.
Bu çalışma da diğerlerinde olduğu gibi, konu verildikten sonra hızlı bir biçimde ilk düşüncenin sunumunun yapılmasının bir önerisi niteliğindedir. plan yerleşimi yapıldıktan sonra perspektif ve kesitlerin de hemen oluşturulmasının gerekliliğini vurgular.
Aşağıdaki çalışma 1/100 ölçeğinde yapılmıştır. Mağaza boyutu 8x13x7m (yüksklik) şeklindedir. Burada bir asma kat oluşturulabilir. Burada yapılan çizimde asma kat depo ve geri plan çalışma alanları için oluşturulmuştur. Yani sadece personele aittir. Bu düşünce başka bir alternatif çizimde değişebilir.
Plan ve kesitler iyi gözlemlendiğinde tüm bu düşünce çizimde izlenebilir.
Personel, idare, depo için ayrılan alanda bir dönel merdiven çizilmiştir. Giriş katında personel odaları, asma katta ise depo ve idari birim yer alabilir.
Bu çalışmada sembolik olarak bir havalandırma sistemi de gösterilmiştir.
Tasarımın ilk düşüncesinde, 7 m. olan tavan yüksekliğinin etkisinin nasıl azaltılabileceği düşünülmüş ve günümüzde çok kullanılan bir düşünce olan üst bölümlerin ve tavanın koyu renk boyanması uygulaması yapılmıştır.
Bu koyuluğun altında, bölgesel ve açık renk asma tavanlar düşünülmüştür. Bu yolla yüksek tavan etkisinin azaldığı varsayılmaktadır.
Buradaki önemli bir düşünce de, asma kat oluşturularak geri hizmet birimleri için yer kazanılmasıdır.
Kesit |
Kesit |
İlk iki kesite göre plan konumu |
Kasa birimi hacmin orta bölümünde yer alır. Bu birim için oluşturulan yüzeyler diğer taraflardan sergileme için kullanılır.
Kesit |
Renklendirme için, siyahın baskınlığı içinde yer alan özellikle mavi tonları seçilmiştir. Yapılacak eskiz perspektiflerde farklı renklerin etkileri de denenmelidir.
C Kesitine göre plan konumu |
Mağazanın satış ile ilgili alanları bundan sonraki eskiz çalışmalarda geliştirilmelidir. Satılacak ürünlere göre alanlar ve birimlerin daha detaylı düşünülmesi gereklidir. Bu çalışma sadece ilk düşünce olarak akla gelenlerin sunumudur.
Boş perspektif |
Tavan etkisi ve yüzey renklerinin denendiği eskiz perspektifle çalışma sonlandırılmıştır.
Bu çalışmada amaç, farklı bir tasarım oluşturmak değil, düşüncenin içmimarlık alanında nasıl ifade edileceğini göstermeye yöneliktir.
Markerrenklendirme |
Sürekli belirtildiği gibi, çalışmalar sadece bir yöntem önermek için sunulan kişisel bir yaklaşımı göstermek için yapılmaktadırlar. Tasarım iddiası içermezler.