22 Mart 2015 Pazar

11. PROJEYE GİRİŞ - YATMA, ÇALIŞMA ÇEVRESİ


Bu yayında, projeye giriş aşamasında olan ve küçük bir odada yatma-çalışma ortamı oluşturmaları istenmiş öğrencilere, akla gelen bir düşüncenin nasıl ilerletilebileceği ve eskiz sunumunun yapılarak projede daha iyi nasıl yol alınabileceğine yönelik bir çalışma örnek olarak hazırlanmıştır.

İlk kare resimde, akla gelen düşünce hızla kağıda yansıtılmış ve bu düşünce çevresinde bir sonuç alınabileceğinin olasılığı gözlenmiştir. 

Üzerinde çalışma yapılan oda 3.25x4.5 m. boyutlarında bir odadır. Bu odada yatma, çalışma işlevlerinin yerleşimi ve tasarım düşüncesi oluşması istenmektedir. 

Akla gelen bir düşüncenin hızla kağıda aktarılması 

Akla gelen düşünce, sürekli bir form yaratma üzerinedir. Bu süreklilik içinde tüm işlevler düşünülmeye çalışılarak yerleşim önerisi getirilmiş ve bu önerinin eskiz olarak düzgün bir çizimi yapılmıştır. Yapılan çizim plan boyutları gözetilerek ve kullanılacak birimlerin ölçüleri denetlenerek yapılmaktadır.
  
Ana düşünce olarak kullanılan formun oda ile orantısı düşünülerek çizimi

Ortaya çıkarılan form her zaman önerildiği şekilde hızlı bir renklendirme ile de gözlemlenir

Sürekli form renklendirme

Oluşan formun üç boyutlu olarak düşünülmesi ve işlevlerin yerlerinin durumunun ne olduğunun araştırılması gerekir. Bu nedenle üç boyutlu eskiz çalışmalar başlar. aşağıdaki çizimin öncesinde de serbest el ile çizilmiş çalışmalar vardır. Bunların sonucunda alttaki temiz eskiz ortaya çıkmıştır.

Yerleşimin gösterildiği temiz eskiz çizim

Yerleşimin denetlendiği perspektifin renklendirme çalışması da yapılarak görsel etkisi araştırılmalıdır. 

Görsel etki için Marker renklendirme

Bu çalışmalardan sonra, oluşan yerleşimin ve tasarım düşüncesinin daha iyi gösterilmesi için farklı açılardan da  eskiz perspektifler çizilmeye başlanmıştır. Yine öncelikle orantılı kütlesel perspektifler çizilmiş ve üzerine yeni eskiz kağıtları yerleştirilerek diğer ileri aşamalar oluşturulmuştur.


Kütlesel etki ve orantı için perspektif

Kütlelerin çizimi daha sonraki aşamalardaki orantıları daha iyi kavramamız için çizilmektedir. Bu aşama tüm çalışmalarda önerilmektedir. Üç boyutlu bilgisayar programlarında da bu etkinin öncelikle çizilmesi ve kaydedilmesinde sürecin anlaşılması açısından yarar vardır.

Marker alışkanlığının oluşması açısından yine bu aşama da bir renklendirme çalışılmasında yarar vardır.

Kütlesel etkinin eskiz renkendirilmesi
Kütlesel oran çiziminden sonra yine eskiz kağıdına bir üst çalışma olan eskiz perspektif çizilir ve o çizimden alınan A4 formundaki kopya üzerinde eskiz renklendirme yapılır.

Renklendirme öncesi temiz çizim
Bu yayında, marker renklendirme sürecini gösteren ara çalışmalar yoktur. Doğrudan eskiz renklendirmenin sonucu yayınlanmıştır.

Marker renklendirme
Hacim tasarımının daha iyi algılanması ve gösterilebilmesi için mümkün olduğunca çok açıdan eskiz perspektif çizilmiştir. Böylece tüm yüzeyler görülmeye çalışılmıştır.

Kütlesel etkinin eskiz renkendirilmesi

Kütlesel etkinin eskiz renkendirilmesi

Renklendirme öncesi temiz çizim

Marker renklendirme
Buraya kadar yapılan üç boyutlu çalışmalar tamamen orantı kurularak oluşturulan eskiz ve hızlı çizimlerdir. Bu aşamadan sonra ortaya çıkan düşünce plan yerleşimi ve kesitler çizilerek denetlenir. Bu nedenle 1/20 tekniğiyle yerleşim ve kesitler yine eskiz olarak çizilmiş ve üç boyutlu düşünce ile gösterilen düşüncenin ölçülü duruma geldiğinde denetlemesi yapılmıştır.

Burada çok önemli bir konu, düşünceyi gösteren üç boyutlu çalışmalardan sonra yerleşim ve kesitlerin çizilmesidir. Düşünce ile teknik çizim arasında uyumsuzluk görülürse o da bu aşamada giderilmeye çalışılır.

Oda plan yerleşim önerisi

Kesitler

Kesitler

Bu yayın için de sürekli olarak belirttiğim sözü tekrarlamak gerekiyor. 

Bu çalışmadaki öneriler ve izlenecek yol tamamen kişisel ve deneyimlere dayalı önerilerdir. Gereklilik içermez, sadece öğrencilere yol gösterici bir yöntem olacağı düşünülerek hazırlanmaktadır.

Diğer yayınlarda görüşmek üzere ...




















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder