Bu yayında, bir önceki çalışmada proje çalışmalarında kullanılmak üzere oluşturulan yapının içine giriş yaparak anlatımlarımıza devam edeceğiz. Burada öncelikle yapının içi eskiz ve olabildiğince orantılı olarak boş bir biçimde algılanmaya çalışılmıştır. Henüz yerleşimle ilgili bir çalışma yoktur. Bu boş eskiz perspektifler bir kaç açıdan daha çizilerek konuya giriş yapılabilir.
Yerleşimle ilgili çalışmalar öncelikle her zaman olduğu gibi plan üzerinde çalışılacak ve oluşan sonuçlar hızlı ve eskiz olarak üç boyutlu çalışmalarla desteklenecektir.
bakış açısı |
Perspektiflerin anlaşılabilmesi için plan ve kesitler tekrar yayınlanmaktadır.
eskiz boş perspektif |
Perspektifin bakış noktası yan cephede yer alan teras bölümünden içe doğrudur. Orantılı bir biçimde perspektif oluşturulmaya çalışılmıştır.
photoshop eskiz |
Bu çalışma photoshop ile basit bir biçimde renklendirilmiş ve hacmin üç boyutlu algısına katkı sağlaması için çalışılmıştır. Tüm çalışmalar yine eskiz kavramı içinde basit ve hızlı olarak yapılmaktadır.
Genel açıdan ve boş olarak çizilen perspektiften sonra, belirlenen kullanıcıya göre, bir yerleşim önerisi oluşturulmuştur. Bu yerleşim önerisi, proje 1'e devam eden bir öğrencinin projesinde kullandığı bir öneridir. Bu öneri planda eskiz olarak yerleştirildikten sonra, orantılı eskiz perspektifi çizilmeye çalışılmıştır.
Üç boyutlu çizim için öncelikle hacim içindeki orantının bulunmasına yönelik genel hatları çıkaran bir eskiz yapılmıştır.
perspektif için genel hatlar |
Genel hatların bulunmasından sonra, plan yerleşimindeki çizimde bulunan dairesel çizgiler perspektifte oluşturulmaya başlar. Bu eskiz sürecin oluşması için yine eskiz kağıtları ve A4 kopya çizimler kullanılmıştır. Genel hatların belirlendiği çizimin üzerine eskiz kağıdı ile çizim ilerletilmiştir.
Perspektif aşamaları |
Dairesel bir form kullanıldığı için, orantılar daha dikkatli kurulmalıdır. Bu nedenle ara aşamalar biraz fazla olabilir.
Perspektif aşamaları |
Bu aşamadan sonra, marker kalem ile çalışmalar yapılabilir. Kullanılan renkler sadece leke çalışması gibi de yapılabilir. Burada amaç kütlelerin konumunu hissetmeye yönelik bir renklendirmedir. Merdiven sadece konum olarak belirlenmiş ve birakılmıştır.
Kütlesel etkiye bakılan renklendirmede, merdiven ve orta bölüm oturma alanı bir yüzey ile birbirinden ayrılmıştır. Diğer çalışmada ise merdiven görünür konumdadır.
Kütlesel etki için renklendirme |
İkinci renklendirmede etkinin farklı olması için daha değişik renkler denenmiştir. Merdiven perspektif içine eskiz olarak konumlandırılmıştır.
Proje çalışması sırasında, merdivenin hacmin ortasında yer alarak görsel açıdan ön planda olması ve boş alanlar bırakılması düşünülmüştür. Bu nedenle, hacim içindeki boşluklar özellikle bırakılmıştır. Yine mekan içinde ve ortada yer alan oturma düzeni şömine ile birlikte ele alınmıştır.
Bu yerleşim önerisinin, eskiz olarak sunumu hızlı bir biçimde oluşturulmuştur. Proje ileri aşamalarda kimlik değiştirerek daha farklı boyutlara ulaşabilir.