26 Şubat 2015 Perşembe

9. YAPI İÇİNE GİRİŞ

Bu yayında, bir önceki çalışmada proje çalışmalarında kullanılmak üzere oluşturulan yapının içine giriş yaparak anlatımlarımıza devam edeceğiz. Burada öncelikle yapının içi eskiz ve olabildiğince orantılı olarak boş bir biçimde algılanmaya çalışılmıştır. Henüz yerleşimle ilgili bir çalışma yoktur. Bu boş eskiz perspektifler bir kaç açıdan daha çizilerek konuya giriş yapılabilir.

Yerleşimle ilgili çalışmalar öncelikle her zaman olduğu gibi plan üzerinde çalışılacak ve oluşan sonuçlar hızlı ve eskiz olarak üç boyutlu çalışmalarla desteklenecektir. 

bakış açısı

Perspektiflerin anlaşılabilmesi için plan ve kesitler tekrar yayınlanmaktadır.

eskiz boş perspektif

Perspektifin bakış noktası yan cephede yer alan teras bölümünden içe doğrudur. Orantılı bir biçimde perspektif oluşturulmaya çalışılmıştır.

photoshop eskiz

Bu çalışma photoshop ile basit bir biçimde renklendirilmiş ve hacmin üç boyutlu algısına katkı sağlaması için çalışılmıştır. Tüm çalışmalar yine eskiz kavramı içinde basit ve hızlı olarak yapılmaktadır. 

Genel açıdan ve boş olarak çizilen perspektiften sonra, belirlenen kullanıcıya göre, bir yerleşim önerisi oluşturulmuştur. Bu yerleşim önerisi, proje 1'e devam eden bir öğrencinin projesinde kullandığı bir öneridir. Bu öneri planda eskiz olarak yerleştirildikten sonra, orantılı eskiz perspektifi çizilmeye çalışılmıştır. 



Plan yerleşim

Üç boyutlu çizim için öncelikle hacim içindeki orantının bulunmasına yönelik genel hatları çıkaran bir eskiz yapılmıştır.

perspektif için genel hatlar

Genel hatların bulunmasından sonra, plan yerleşimindeki çizimde bulunan dairesel çizgiler perspektifte oluşturulmaya başlar. Bu eskiz sürecin oluşması için yine eskiz kağıtları ve A4 kopya çizimler kullanılmıştır. Genel hatların belirlendiği çizimin üzerine eskiz kağıdı ile çizim ilerletilmiştir.


Perspektif aşamaları

Dairesel bir form kullanıldığı için, orantılar daha dikkatli kurulmalıdır. Bu nedenle ara aşamalar biraz fazla olabilir.


Perspektif aşamaları

Bu aşamadan sonra, marker kalem ile çalışmalar yapılabilir. Kullanılan renkler sadece leke çalışması gibi de yapılabilir. Burada amaç kütlelerin konumunu hissetmeye yönelik bir renklendirmedir. Merdiven sadece konum olarak belirlenmiş ve birakılmıştır.

Kütlesel etkiye bakılan renklendirmede, merdiven ve orta bölüm oturma alanı bir yüzey ile birbirinden ayrılmıştır. Diğer çalışmada ise merdiven görünür konumdadır.

Kütlesel etki için renklendirme

İkinci renklendirmede etkinin farklı olması için daha değişik renkler denenmiştir. Merdiven perspektif içine eskiz olarak konumlandırılmıştır.


Proje çalışması sırasında, merdivenin hacmin ortasında yer alarak görsel açıdan ön planda olması ve boş alanlar bırakılması düşünülmüştür. Bu nedenle, hacim içindeki boşluklar özellikle bırakılmıştır. Yine mekan içinde ve ortada yer alan oturma düzeni şömine ile birlikte ele alınmıştır. 

Bu yerleşim önerisinin, eskiz olarak sunumu hızlı bir biçimde oluşturulmuştur. Proje ileri aşamalarda kimlik değiştirerek daha farklı boyutlara ulaşabilir. 







22 Şubat 2015 Pazar

8. PROJE ÇALIŞMALARINDA KULLANMAK İÇİN ESKİZ PLAN OLUŞTURMA

Proje 1'de genel olarak bir konut yerleşimi çalışması ile konulara giriş yapılmaktadır. 

Temel işlevler, kullanıcı belirlenmesinin tasarıma etkisi, dolaşım alanları, kullanım ölçüleri, form ölçütleri gibi unsurların anlatımı ve anlaşılması konut tasarımı ile daha kolay olmaktadır. Bu nedenle ilk konular genellikle bu çerçevede olmaktadır. Öğrencilere verilen planlar genellikle proje hocaları tarafından seçilerek verilmekte ve çalışmalar başlamaktadır. Verilen planların bizi baha fazla düşünceye itmesi ve çalışma hevesi vermesi gerekir.

Günümüzde adı proje olan çalışmalar, biz öğrenciyken "Buluş-Kompozisyon" olarak daha fazla unsuru barındıran bir isim altında verilirdi. Bu isim bizi daha fazla şeyler yaratabilmeye ve ortaya çıkan çalışmaları kimlikli ve kişisel olarak sunmaya iterdi. Bana göre, sunum özellikleri fikrimizi en iyi anlatan unsurlardır. Bu nedenle ben projeyi hala böyle algılayarak kişisel sunumların önemli olduğuna inanmaktayım.

Günümüzde de bir çok okulda, özellikle ilk projelerde el çizimi istenmektedir. Bu da öğrencilerin gözünde el çizimi ve bilgisayar çizimlerini kıyaslamaya yönlendirmektedir. El çiziminin yerine bilgisayar çizimi geçmelidir düşüncesi yaygındır. Mutlaka bilgisayarda çizim yapılacaktır. Ancak el çizimi ve bilgisayar birlikte yürüyecek unsurlardır. Birbirlerinin yerine geçmek zorunda değillerdir. Elmalarla, armutlar gibidirler ikisi de olmalıdır. 

Belki kesin hatlarla ayırmamak gerekir ama yine de genel olarak ilk eskiz çalışmaların düşünce, el ve kağıt arasındaki etkileşimle çıkması daha doğru görünmektedir. Bu süreç öğrenciye bağlı olarak hızlı olabilir ve ortaya çıkan ilk sonuçlar, bilgisayar ortamında çizilerek çalışmalara devam edebilir.

Bu blogda hazırladığım çalışmalar sürekli olarak tekrar ediyorum, bilgisayarda çizim yerine el ile çizme önerisi değildir. Tüm tasarım süreci, eskiz düşüncelerin gelişmesinden sonra bilgisayar ortamında olabilir.

Bu uzun girişten sonra; örnek olarak proje 1'de çalışılabilecek bir konut planı ile anlatıma devam edebiliriz.

Burada ortaya çıkan yapının mimari olarak bir iddiası yoktur. 

Amaç sadece bize biraz hayal gücü oluşturabilecek bir plan oluşturmak ve bu planı hissedebilmek için de biraz eskiz anlatımlar yapmanın gerekliliğini göstermektir.

Ortaya çıkan planın büyüklüğü kullanıcı sayısı, gereksinimlerine göre değiştirilebilir. Her öğrenci kullanıcı belirlemesinden sonra boyutlar üzerinde belirli kurallara göre değişiklikler de yaparak çalışmalarına başlar.

Plan öğrencilerin daha esnek düşünebilmeleri ve farklı yerleşimler yapabilmeleri için boş olarak ve dış yüzeylerdeki boşluklar belirtilmeden verilmektedir. Yapılacak çalışmada ortaya çıkan yerleşime göre farklı planlar oluşması ve kullanıcı özelliklerine göre değişik yerleşimler önerilmesi beklenir.

Plan ve kesitler

Görünüşler

Plan, kesit ve görünüşler 1/200 ölçekli olarak çizilmiştir. Bu çizimde amaç hızlı bir biçimde anlatım da içeren bir oluşumdur. Bundan sonra ölçek büyütülerek yerleşim çalışmalarına başlanabilir. Henüz ortada hiç bir yerleşim önerisi yok iken yapının eskiz olarak üçüncü boyutu çizilebilir. Bu içmimarlık öğrencilerinden istenmeyebilir ancak bize daha çok düşünme ve projeye alışma süreci yaşatacağı için çizlmesi yararlıdır. Burada çizilen eskiz perspektiflerdeki cam boşlukları daha sonra iç yerleşime göre değişebilecektir.

Üç boyutlu ilk eskiz çizim

Yapılan perspektiflerin, yine hızlı bir biçimde ve anlatımlı olmasında yarar vardır. Bu çalışma yapılırken konuya giriş daha zevkli hale getirilebilir. çünkü bir anlatım yapmak ve bunu görmek tasarımcıya keyif verebilir.

Yapının marker kalem ile anlatımı

Yapılan renklendirmelerin, bundan önceki çalışmalarda olduğu gibi marker kalemlerle yapılması önerilmektedir. Burada yapılan çalışmaların hızlı bitirilebilmesi ve kolay olabilmesi için boyutları küçük tutulmaktadır. Çalışmalar A4 boyutunda normal copy kağıtlarına yapılmaktadır. Bu tür kağıt seçimi bize daha rahat çalışma ortamı yaratır ve çalışma bozulursa boyamayı tekrarlayabilmemizi sağlar.

Yapının marker kalemle daha koyu efekt ile anlatımı

İlk çizimden alınan kopyadan, marker kalem katlarıyla farklı anlatımlar elde edilebilir. İkinci çalışmada ilk çalışmanın devamı olarak daha koyu etki denemesi yapılmıştır.

Marker kalemle üçüncü alternatif

Yapının kütle etkisi renk değişiklikleriyle algılanabilir. Üstteki eskizde renkli olan duvarlar beyaz bırakılarak kütlenin etkisi farklılaştırılmıştır.

Yapının göz seviyesinden algılanan eskiz perspektifinden başka, daha üst taraftan da perspektifi çizilerek farklı bir açıdan algılanması sağlanmıştır. Bu açıdan çalışmada, diğerinden farklı olarak malzeme anlatımı da değişerek yeni bir görsel seçenek denenmiştir.

Perspektif ilk çizim
Hızlı bir şekilde farklı bir açıdan yapının eskiz perspektifi çizilerek yeni renklendirmeye başlanabilir. Tüm bu çalışmalar yapılırken her denemede, yeni bir anlatım biçimi denenebilir ve anlatım her yeni denemede gelişerek devam eder. 

Diğer açının marker ile renklendirmesi

Bu blog çalışmasında, ilk proje konularında kullanılmak üzere bir yapı oluşturulmuş ve plan, kesitler, görünüş ve perspektifleriyle eskiz sunum olabilecek şekilde hazırlanmıştır. 

Bu çalışmada amaç; hızlı bir biçimde ve el çizimleriyle proje çalışmasına giriş yaparak, daha sonra bilgisayar desteğiyle de çalışılacak bir başlangıç yapmaktır. 

Daha sonraki konularımızda, bu yapının iç yerleşimleriyle ilgili eskiz anlatımlara giriş yapılacaktır.




15 Şubat 2015 Pazar

7. MARKER KALEM TEKNİĞİYLE YAPI DIŞ MEKAN RENKLENDİRME AŞAMALARI

Proje konusu olarak; konut, home office, satış ve çalışma çevresi olarak düşünülebilecek yapıda öğrencilerden bir tasarım çalışması istenildiğini düşünebiliriz. 

Bu durumda, her zaman olduğu gibi, proje derslerinde verilen planların, üç boyutunun bize ne çağrıştırdığını algılamamız gerekmektedir. Müstakil olarak verilmiş olan bir yapının, öncelikle plan ve kesitlerinden başlayarak görünüşü ve çevresiyle ilgili düşüncelerimizin oluşması için üç boyutlu eskizler yapılması gerekir. Plan yerleşimler yapıldıkça, iç ve çevreyle ilgili diğer eskiz perspektiflerin de oluşması gerekir. Daha sonraki anlatımlarda bunlara değinilebilir.  

Bu doğrultuda bir açıdan yapının üç boyutlu görüntüsü için eskiz çalışmasına başlanabilir.

Perspektif oluşturma sürecinde, marker kalem ile renklendirme aşamaları kademeli olarak gösterilmiştir. Önce birinci kat renk ve daha sonra diğer renk katları boyanarak süreç tamamlanır. 

Çalışmanın yapı tasarımıyla ilgisi yoktur. Sadece renklendirme için yayınlanmıştır.

ilk şekillendirme için serbest el çalışma
İlk şekillendirmede eskiz kağıdına serbest el ile bir ön çizim yapılmıştır. Üç boyutlu çalışmalarda bu mutlaka yapılmalıdır. Oluşan taslak daha sonraki aşamaların gelişimini etkiler. Eğer ilk çizimde oranlar iyi çıkmamışsa ilk çalışmanın üzerine eskiz kağıdı yerleştirilerek çizim devam etmelidir. 

boş perspektif
Serbest el ile yapılan ön çalışmadan sonra, yine eskiz kağıdına serbest el yada cetvel yardımıyla düzgün olarak ve hızlı bir şekilde çizime devam edilir. 

Eğer istenilirse, bu çalışmada olduğu gibi her aşamadaki çizimler kopya ile çoğaltılarak yapılan çalışma bir süreç olarak gösterilebilir.

renklendirmeden önceki son durum
Henüz yapının içi ile ilgili bir çalışma yapılmadığı için, taşıyıcı sistem ve döşemeler dışında kalan boşluklar camlı olarak düşünülmüştür. İç yerleşim başladığı zaman, yerleşimin gelişimine göre bu görüntü değişecektir. 

Buradaki çalışma daha çok eskiz marker sürecini göstermek olduğu için cephe tasarımıyla ilgilenilmemiştir. Yine de çalışmaya, dış mekanlarda cam anlatımı açısından bakılabilir. 

Bu aşamadan sonra kopyası alınan çizim üzerine marker kalemlerle ilk kat uygulaması yapılır.


marker ilk kat

Kopya çizimlerle ile çalışıldığı, için kötü bir başlangıç yapılırsa boş çizimden tekrar fotokopi alınarak, renge başlanabilir. 


Dikkat edilirse, önerilen çalışma yönteminde, orijinal çizimler yerine kopyalar renklendirilerek geri dönüş olanağı yaratılmaktadır.


Bu renklendirme A4 boyutunda standart fotokopi kağıdına yapılmıştır. Yani kağıt çok kaliteli bir kağıt değildir. Ancak eskiz sonuçlar için ve hızlı çalışmalar için yeterlidir. Daha büyük çıktılara gereksinim duyulursa, çalışma taranarak bilgisayara alınabilir ve dijital ortamda bastırılabilir. Bu süreç bize photoshop programında ilave anlatımlar yapabilme olanağı da sunar.

marker renk katları

Marker ile renk katları atıldıkça, yapılan çalışma da anlam kazanmaya başlar. Eğer ortaya çıkan sonuçlar ve bu süreçten bir heyecan duyulur ve bir sonraki aşama için merak oluşursa, sonuçlar daha etkileyici olmaya başlar. Çalışmadan keyif alınarak sürece devam edilmelidir.

marker renk katları

Üç boyutlu etki oluşturmak için açık-koyu etkisi ve gölgelendirme çalışmaları yapılmalıdır. Bu da yine marker kalem ile atılan renk katlarıyla oluşmaktadır. Bu çalışmada verilmeye çalışılan gölgelerin tam olarak bir kuralı yoktur. (bu kural oluşturulabilir) çünkü hızlı bir çalışmadır. Gölge çalışmaları sadece bir efekt olarak uygulanmıştır.

marker renklendirme 

Renklendirme çalışmasının alt yapısı düzgün oluşmuşsa ve çizim yapılan kağıdın yapısı uygunsa, renk katları istenildiği kadar uygulanarak çalışmaya devam edilebilir. 

Örneğin; Cam yüzeyler, zemin için kullanılan ahşap ve parlak yüzey taş kaplama anlatımları için yeni yeni renk katları oluşturulabilir. Bu yöntem için de ön çalışmalarda açık renkler kullanmak ve katları buna göre gözlem sonucunda yeteri kadar oluşturmak gerekir.

markerrendering

Marker kalemlerle uygulanan renk katlarından sonra, üçüncü boyut algılamasına katkıda bulunmak için, beyaz kalem yardımıyla çalışma sonuçlandırılır. Beyaz kalem etkisi resim üzerinde daha farklı bir etki bırakır ve çalışmaya bir boyut katar.

Bu ve bundan önceki çalışmalarda önerilen renklendirme yöntemi, genel uygulama kapsamı içindedir. Yani yeni bir özellik içermez. Sadece bir yöntem olarak anlatılmaktadır. Yetenek, istek ve yapılan işe inanmak gelişimi ve yeterliliği sağlar. 

Her zaman sözünü ettiğimiz gibi serbest el çalışmaları, bilgisayarla yapılan üç boyutlu çalışmaların yerine önerilmemekte, aksine bu aşamadan sonra gerekli görüldüğü anda burada oluşan birikimle bilgisayarda da çizilmesi savunulmaktadır.  

14 Şubat 2015 Cumartesi

6. MARKER KALEM TEKNİĞİYLE YAŞAM ÇEVRESİ ESKİZ PERSPEKTİF RENKLENDİRME AŞAMALARI

Bir önceki çalışmada renklendirilen plan yerleşiminin, bir açıdan da eskiz perspektifi çizilmiş ve hacim üç boyutlu olarak algılanmaya başlanmıştır.

Plandan orantılı olarak serbest teknikle oluşturulan perspektif marker kalemlerle renklendirilmiştir. Aşağıdaki çalışmada bu renklendirmenin aşamaları yer almaktadır. Perspektif boyutu A4 kağıda sığacak şekildedir. Yani büyük bir renklendirme değildir. eğer daha büyük boyut istenirse dijital baskı ile alınabilir.

boş perspektif

zemin ilk kat renk uygulama


mobilya renklendirme ilk kat


mobilya renklendirmenin devamı


zemin gölgelendirme
Marker kalem tekniğinde, renklendirme kat kat uygulama şeklinde yapılarak yanlış etkilerin de önüne geçilir.



marker kalem ile renklendrme sonu

photoshop programıda eklentiler yapma


photoshop ile eskiz sunum

Marker kalem ile eskiz renklendirme, belirli bir yöntem oluşturulduktan sonra çok tekrarla geliştirilebilir. Bu tür renklendirmeler proje başlangıcında oluşmalı ve düşünce geliştirmeye katkı sağlamalıdırlar. Son sunumlarda yapılacak 3D anlatımların yerine geçmesi gerekmez.   

11 Şubat 2015 Çarşamba

5.MARKER KALEM TEKNİĞİYLE ESKİZ PLAN RENKLENDİRME AŞAMALARI

Marker kalem ile plan renklendirme, daha doğrusu proje plan ve kesit renklendirmeleri içmimarlık eğitimi verilen tüm okullarda belirli düzeylerde istenilmektedir. Bu istekler çoğunlukla alt proje gruplarında proje sunumlarında olmaktadır. 

Marker kalemler ile eskiz yapmak, genel olarak tasarım ile ilgili kişilerin vazgeçemeyeceği bir etkinliktir. Bilgisayar ile oluşturulan sunumlar olmalıdır ancak yine de eskiz sürecinde marker kalem kullanma alışkanlığı oluşmalıdır.

Proje çalışmalarında her türlü eskizden, hem fikir geliştirme aşamasında hem de proje sunumlarımızda yararlanmalıyız.

Plan renklendirmenin anlatıldığı bu çalışmada da sürekli olarak tekrarladığım sözü yine tekrarlıyorum. "Bu çalışmalar sadece bir yöntem olarak sunulmakta, boyama tekniği ve tasarım konusunda bir iddia içermemektedir."

çalışma anı

Öncelikle eskiz olarak oluşturulmuş ve taranarak bilgisayara aktarılan plandan bir çıktı alarak çalışmaya başlıyoruz. 

Boyamanın daha kolay olması ve hızlı bitmesi açısından çıktı A4 kağıdına alınmıştır. Daha sonra, büyük bir çıktı istenirse resim tekrar taranarak photoshop programında gerekli düzeltmeler de yapılarak dijital ortamda büyük bir çıktı alınabilir. 

Renklendirilen çalışma tekrar bilgisayar ortamına alındıktan sonra, photoshop yardımıyla daha farklı sunumlar da yapılabilir.

eskiz plan yerleşim

A4  ve scholler kağıdına alınan boş eskiz plan çıktısı

Planın herhangi bir özelliği bulunmamaktadır. Üç katlı bir konutun yapılmış plan yerleşimlerinden biridir. Daha sonra bu planlardan üç boyutlu eskiz perspektifler ve marker kalemler ile renklendirme de yapılacaktır. Plan sadece örnek olarak kullanılmıştır.

marker renklendirme
Renklendirmeye başlangıç; boyanacak alanı belirleyerek başlama

Bu ilk aşama çok gerekli değildir. Ancak alanın tümü boyanırken kalem taşmalarını önlemek açısından yararlı olabilir. Boyama yapılırken marker kalemin kat kat boyanabilme özelliğinden yararlanılmalıdır. Tek kat olarak yapılan uygulamalar duvar yüzeyine tek kat atılan boya gibi bitmemiş etki verirler.

Alt resimdeki aşamada tek kat olarak uygulanan parke anlatımı görülmektedir. Bu aşamada aynı zamanda daha sonra koyulaşarak gölge ifadesi verecek alanlar da ikinci kat renk ile belirlenmeye başlanır. Renk seçimleri doğru olmayabilir ve tekrar baştan renklendirmeye başlanmak zorunda kalınabilir. Bu nedenle boş planın kopya bir çizim olmasında yarar vardır. gerektiğinde yeni kopyalar alabilmek için orjinal çizim bozulmamalıdır.

marker renklendirme
Parke renklendirilmesine başlangıçtaki ilk kat renk uygulaması

Marker kalem ile boyama yapılırken arada küçük beyazlıklar yada renklerin üst üste gelmesi gibi durumlar olabilir. Bu normal bir durumdur ve bazen bunu bir efekt olarak da kullanabiliriz. Daha sonra uygulanan renk katlarında zaten bu durum gittikçe azalır ve bir hataymış gibi durmaz.

Yine renklendirme sırasında boyanacak alanın dışına taşmalar olabilir, bu da normal bir durumdur. Genel olarak hepsi bir biçimde düzeltilebilir.

marker renklendirme
Mekanda bulunan kullanım eşyalarının renklendirilmesi genel olarak küçük çizimler olduğu için serbest el ile yapılır. 

Bu tür objelerin anlatımı, yapılacak tekrarlarla daha iyi hale getirilebilir. Özellikle üç boyutlu hissi verebilmek için renk katlarından ve gölgelerden yararlanmak gerekir.

marker renklendirme detay
Şu ana kadar yapılan renklendirmenin daha yakından görünümü

marker renklendirme
Kullanım eşyalarının renklendirmesinin devamı

Renk seçimi gerçekte kullanılacak renklere göre olmak zorunda değildir. Bu seçim, resmin nasıl bir etki vereceği düşünülerek yapılabilir. Her zaman doğru renkler seçilemeyebilir. Bu nedenle çalışmaya başka bir kopyada tekrar başlanılmak zorunda kalınır. Bu korkulacak bir şey değildir. Renklendirme tecrübesinin artmasını sağlayan bir eskiz çalışma yerine geçer.


marker renklendirme detay
Boyanan objelerde de bilinçli olarak beyazlıklar bırakmak daha serbest bir anlatım oluşturur.

marker kalem parke anlatımı
Parke görünümü için diğer renk katlarının gereği kadar atılması, siyah ve beyaz çizgiler ile parke görünümün tamamlanması

marker kalem parke seramik
Seramik yüzey renklendirmesi

Bu renklendirme eskiz olarak yapıldığı için hızlı bir renklendirme olarak tamamlanmıştır. Daha hassas renklendirmelerde başka efektler de denenebilir. Bu biraz da tecrübe ve el alışkanlığının artmasıyla olacaktır.
marker kalem eskiz sunum
Çalışmanın son durumu

Buraya kadar olan çalışma hızlı bir biçimde ve eskiz olarak yapılmıştır. Plan renklendirmeyle birlikte yapılacak görünüş renklendirmeleri ve eskiz perspektifler daha sonra proje sunumumuzda nitelikli eskizler olarak kullanılmalıdır. Nitelikli eskizler karşı tarafın bizim tasarımcı kişiliğimiz hakkında bir görüşe sahip olmalarını sağlayacaktır. 




9 Şubat 2015 Pazartesi

4. ESKİZ ÇALIŞMA "MUTFAK YERLEŞİMİ VE ÜÇ BOYUTLU ESKİZ OLUŞTURMA"

Bu çalışmada eskiz olarak bir mutfak yerleşimi ve üç boyutlu anlatımı yer almaktadır. Yine diğer çalışmalarda olduğu gibi hızla üçüncü boyutu ve dolayısıyla "form, renk, malzeme" düşünmemiz ve bunu görmemiz için bir eskiz yöntemi önerilmiştir.

Plan yerleşim önerilerinin hızlı olması için serbest el çizimi ile yapılması önerilmekte ve bununla birlikte, eskiz kağıtlarının geçirgen özelliğinden yararlanarak çizim süreleri kısaltılmalıdır.

Bu çalışmalar bir tasarlama yöntemi önermek için yayınlandığı için, çalışmaların kademeli olarak ilerlediğini göstermek gerekmektedir. Bu nedenle planın boş halinden renkli eskizine kadar aşamaları yayınlanmaktadır.

Plan, bir mutfak yerleşimi yapabilmek için oluşturulmuş ve bir konutun belirli bir bölgesi olarak düşünülmüştür. Yerleşimi yaparken zorlaması açısından planda bazı kolon çıkıntıları oluşturulmuştur. Pencere kenarında ve hacmin orta bölümlerinde bulunan kolon çıkıntısının yerleşimi işlevsel olarak doğrudan etkilediği ve yönlendirdiği görülmektedir.

Her çalışmada belirtildiği gibi, bu çalışmalar perspektif yayınlamak için değil, yapılan plan yerleşimlerini hızlı bir biçimde üç boyutlu düşünmek ve gelişimi hızlandırmak için önerilmektedir.

Boş Plan
Mutfak olarak yerleşimi yapılacak olan boş plan

renkli eskiz plan
    Belirli bir kullanıcı düşünülerek yapılmış bir plan yerleşim önerisi

plan yerleşim
Planda bulunan ve yana açılan kapının yüzey kaplanarak yapılan bir sürme kapı değişikliğiyle ne kadar farklılaşacağı üç boyutlu eskizler sırasında görülecektir.

tek kaçışlı perspektif

Mutfak olarak düşünülen alanın serbest teknikle, ancak verilen ölçülerle orantılı bir biçimde boş olarak üç boyutunun eskiz kağıdına çizilmesi

 Orantılı olarak çizim yapmaya alışmak ve bunu uygulamak üç boyutlu düşünmeyi destekler. Çünkü orantıları doğruya yakın ve hızlı olarak yapılan çizimler bizi tasarlamaya ve düşünmeye daha çok iterler. Daha çok çizim yaparak da çizim kalitemizi arttırırız. Tüm bu çalışmalara, yine eskiz kağıdına üst üste çizerek devam ederiz.

Daha sonraki anlatımlarda, orantılı eskiz perspektifler çizebilmek için örnekler ve teknikler üzerinde duracağız. 

perspektif kütlesel yerleşim
Boş olarak çizilen ilk çalışmanın üzerine yeni bir eskiz kağıdı yerleştirerek oluşturulan kütlesel perspektif. Bu aşamada plan yerleşimi orantılı bir biçimde yükseltilerek bir sonraki aşamaya geçişi sağlar.

karakalem
Orantılı ve kütlesel olarak yükseltilen mekan çiziminin üzerine yine ayrı bir eskiz kağıdı ile karakalem olarak çalışma yapılır. Bu çalışmada, çizim yeterli olana kadar yine eskiz kağıtlarına devam edilir. Sadece bir çizimle gerektiği kadar iyi bir aşama olmayabilir. Bu nedenle çizim hızla tekrarlanır.

Eskiz olarak düşünülen bu çalışma, plan yerleşimi yaparken aklımıza gelen bazı formları göstermemizi sağlar. Ancak daha önemlisi bu aşamada, yeni form ve etkiler de düşüncelerimize girer. Örneğin; Sürme kapı ve onunla birlikte düşünülen yüzey kaplaması üç boyutlu çizim sırasında o duvarın boş kaldığının görülmesi üzerine gelişmiş ve diğer yüzeylerle ilişkisinden malzeme ve renk etkisi oluşturulmuştur.

Tekrar yenilersek, plan yerleşimi ile birlikte hızlı eskiz perspektifler bizi yeni aşamalara taşır.

Markerrendering
Karakalem olarak çizilen çalışmanın fotokopisi alınarak marker kalem ile hızlı bir biçimde renklendirilmesi

Üst üste eskiz kağıdına aşamalı olarak yapılan çizimler ve fotokopiler sonucunda bir çalışma için elimizde birden fazla eskiz oluşur. Tüm bu çalışmaları belirli bir sunumla da hocalarımıza gösterebiliriz. Bu da bize projemizin eskiz sunumlarına katkıda bulunacak ortamı yaratır.  

sunum
Tüm eskiz çalışmaların yer aldığı bir sunum paftası. Bu çalışmanın oluşumu için çalışmalar scan edilerek photoshop programında düzenlenmiştir. Bu düzenleme kişisel görüşlerimize göre çeşitlendirilebilir. Sunum paftasının boyutu 100*50 cm. olarak uygulanmıştır.