Marker kalem ile plan renklendirme, daha doğrusu proje plan ve kesit renklendirmeleri içmimarlık eğitimi verilen tüm okullarda belirli düzeylerde istenilmektedir. Bu istekler çoğunlukla alt proje gruplarında proje sunumlarında olmaktadır.
Marker kalemler ile eskiz yapmak, genel olarak tasarım ile ilgili kişilerin vazgeçemeyeceği bir etkinliktir. Bilgisayar ile oluşturulan sunumlar olmalıdır ancak yine de eskiz sürecinde marker kalem kullanma alışkanlığı oluşmalıdır.
Proje çalışmalarında her türlü eskizden, hem fikir geliştirme aşamasında hem de proje sunumlarımızda yararlanmalıyız.
Plan renklendirmenin anlatıldığı bu çalışmada da sürekli olarak tekrarladığım sözü yine tekrarlıyorum. "Bu çalışmalar sadece bir yöntem olarak sunulmakta, boyama tekniği ve tasarım konusunda bir iddia içermemektedir."
çalışma anı |
Öncelikle eskiz olarak oluşturulmuş ve taranarak bilgisayara aktarılan plandan bir çıktı alarak çalışmaya başlıyoruz.
Boyamanın daha kolay olması ve hızlı bitmesi açısından çıktı A4 kağıdına alınmıştır. Daha sonra, büyük bir çıktı istenirse resim tekrar taranarak photoshop programında gerekli düzeltmeler de yapılarak dijital ortamda büyük bir çıktı alınabilir.
Renklendirilen çalışma tekrar bilgisayar ortamına alındıktan sonra, photoshop yardımıyla daha farklı sunumlar da yapılabilir.
eskiz plan yerleşim |
A4 ve scholler kağıdına alınan boş eskiz plan çıktısı
Planın herhangi bir özelliği bulunmamaktadır. Üç katlı bir konutun yapılmış plan yerleşimlerinden biridir. Daha sonra bu planlardan üç boyutlu eskiz perspektifler ve marker kalemler ile renklendirme de yapılacaktır. Plan sadece örnek olarak kullanılmıştır.
marker renklendirme |
Renklendirmeye başlangıç; boyanacak alanı belirleyerek başlama
Bu ilk aşama çok gerekli değildir. Ancak alanın tümü boyanırken kalem taşmalarını önlemek açısından yararlı olabilir. Boyama yapılırken marker kalemin kat kat boyanabilme özelliğinden yararlanılmalıdır. Tek kat olarak yapılan uygulamalar duvar yüzeyine tek kat atılan boya gibi bitmemiş etki verirler.
Alt resimdeki aşamada tek kat olarak uygulanan parke anlatımı görülmektedir. Bu aşamada aynı zamanda daha sonra koyulaşarak gölge ifadesi verecek alanlar da ikinci kat renk ile belirlenmeye başlanır. Renk seçimleri doğru olmayabilir ve tekrar baştan renklendirmeye başlanmak zorunda kalınabilir. Bu nedenle boş planın kopya bir çizim olmasında yarar vardır. gerektiğinde yeni kopyalar alabilmek için orjinal çizim bozulmamalıdır.
Parke renklendirilmesine başlangıçtaki ilk kat renk uygulaması
Marker kalem ile boyama yapılırken arada küçük beyazlıklar yada renklerin üst üste gelmesi gibi durumlar olabilir. Bu normal bir durumdur ve bazen bunu bir efekt olarak da kullanabiliriz. Daha sonra uygulanan renk katlarında zaten bu durum gittikçe azalır ve bir hataymış gibi durmaz.
Yine renklendirme sırasında boyanacak alanın dışına taşmalar olabilir, bu da normal bir durumdur. Genel olarak hepsi bir biçimde düzeltilebilir.
marker renklendirme |
Mekanda bulunan kullanım eşyalarının renklendirilmesi genel olarak küçük çizimler olduğu için serbest el ile yapılır.
Bu tür objelerin anlatımı, yapılacak tekrarlarla daha iyi hale getirilebilir. Özellikle üç boyutlu hissi verebilmek için renk katlarından ve gölgelerden yararlanmak gerekir.
marker renklendirme detay |
Şu ana kadar yapılan renklendirmenin daha yakından görünümü
marker renklendirme |
Kullanım eşyalarının renklendirmesinin devamı
Renk seçimi gerçekte kullanılacak renklere göre olmak zorunda değildir. Bu seçim, resmin nasıl bir etki vereceği düşünülerek yapılabilir. Her zaman doğru renkler seçilemeyebilir. Bu nedenle çalışmaya başka bir kopyada tekrar başlanılmak zorunda kalınır. Bu korkulacak bir şey değildir. Renklendirme tecrübesinin artmasını sağlayan bir eskiz çalışma yerine geçer.
marker renklendirme detay |
Boyanan objelerde de bilinçli olarak beyazlıklar bırakmak daha serbest bir anlatım oluşturur.
marker kalem parke anlatımı |
Parke görünümü için diğer renk katlarının gereği kadar atılması, siyah ve beyaz çizgiler ile parke görünümün tamamlanması
marker kalem parke seramik |
Seramik yüzey renklendirmesi
Bu renklendirme eskiz olarak yapıldığı için hızlı bir renklendirme olarak tamamlanmıştır. Daha hassas renklendirmelerde başka efektler de denenebilir. Bu biraz da tecrübe ve el alışkanlığının artmasıyla olacaktır.
Çalışmanın son durumu
Buraya kadar olan çalışma hızlı bir biçimde ve eskiz olarak yapılmıştır. Plan renklendirmeyle birlikte yapılacak görünüş renklendirmeleri ve eskiz perspektifler daha sonra proje sunumumuzda nitelikli eskizler olarak kullanılmalıdır. Nitelikli eskizler karşı tarafın bizim tasarımcı kişiliğimiz hakkında bir görüşe sahip olmalarını sağlayacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder