22 Şubat 2015 Pazar

8. PROJE ÇALIŞMALARINDA KULLANMAK İÇİN ESKİZ PLAN OLUŞTURMA

Proje 1'de genel olarak bir konut yerleşimi çalışması ile konulara giriş yapılmaktadır. 

Temel işlevler, kullanıcı belirlenmesinin tasarıma etkisi, dolaşım alanları, kullanım ölçüleri, form ölçütleri gibi unsurların anlatımı ve anlaşılması konut tasarımı ile daha kolay olmaktadır. Bu nedenle ilk konular genellikle bu çerçevede olmaktadır. Öğrencilere verilen planlar genellikle proje hocaları tarafından seçilerek verilmekte ve çalışmalar başlamaktadır. Verilen planların bizi baha fazla düşünceye itmesi ve çalışma hevesi vermesi gerekir.

Günümüzde adı proje olan çalışmalar, biz öğrenciyken "Buluş-Kompozisyon" olarak daha fazla unsuru barındıran bir isim altında verilirdi. Bu isim bizi daha fazla şeyler yaratabilmeye ve ortaya çıkan çalışmaları kimlikli ve kişisel olarak sunmaya iterdi. Bana göre, sunum özellikleri fikrimizi en iyi anlatan unsurlardır. Bu nedenle ben projeyi hala böyle algılayarak kişisel sunumların önemli olduğuna inanmaktayım.

Günümüzde de bir çok okulda, özellikle ilk projelerde el çizimi istenmektedir. Bu da öğrencilerin gözünde el çizimi ve bilgisayar çizimlerini kıyaslamaya yönlendirmektedir. El çiziminin yerine bilgisayar çizimi geçmelidir düşüncesi yaygındır. Mutlaka bilgisayarda çizim yapılacaktır. Ancak el çizimi ve bilgisayar birlikte yürüyecek unsurlardır. Birbirlerinin yerine geçmek zorunda değillerdir. Elmalarla, armutlar gibidirler ikisi de olmalıdır. 

Belki kesin hatlarla ayırmamak gerekir ama yine de genel olarak ilk eskiz çalışmaların düşünce, el ve kağıt arasındaki etkileşimle çıkması daha doğru görünmektedir. Bu süreç öğrenciye bağlı olarak hızlı olabilir ve ortaya çıkan ilk sonuçlar, bilgisayar ortamında çizilerek çalışmalara devam edebilir.

Bu blogda hazırladığım çalışmalar sürekli olarak tekrar ediyorum, bilgisayarda çizim yerine el ile çizme önerisi değildir. Tüm tasarım süreci, eskiz düşüncelerin gelişmesinden sonra bilgisayar ortamında olabilir.

Bu uzun girişten sonra; örnek olarak proje 1'de çalışılabilecek bir konut planı ile anlatıma devam edebiliriz.

Burada ortaya çıkan yapının mimari olarak bir iddiası yoktur. 

Amaç sadece bize biraz hayal gücü oluşturabilecek bir plan oluşturmak ve bu planı hissedebilmek için de biraz eskiz anlatımlar yapmanın gerekliliğini göstermektir.

Ortaya çıkan planın büyüklüğü kullanıcı sayısı, gereksinimlerine göre değiştirilebilir. Her öğrenci kullanıcı belirlemesinden sonra boyutlar üzerinde belirli kurallara göre değişiklikler de yaparak çalışmalarına başlar.

Plan öğrencilerin daha esnek düşünebilmeleri ve farklı yerleşimler yapabilmeleri için boş olarak ve dış yüzeylerdeki boşluklar belirtilmeden verilmektedir. Yapılacak çalışmada ortaya çıkan yerleşime göre farklı planlar oluşması ve kullanıcı özelliklerine göre değişik yerleşimler önerilmesi beklenir.

Plan ve kesitler

Görünüşler

Plan, kesit ve görünüşler 1/200 ölçekli olarak çizilmiştir. Bu çizimde amaç hızlı bir biçimde anlatım da içeren bir oluşumdur. Bundan sonra ölçek büyütülerek yerleşim çalışmalarına başlanabilir. Henüz ortada hiç bir yerleşim önerisi yok iken yapının eskiz olarak üçüncü boyutu çizilebilir. Bu içmimarlık öğrencilerinden istenmeyebilir ancak bize daha çok düşünme ve projeye alışma süreci yaşatacağı için çizlmesi yararlıdır. Burada çizilen eskiz perspektiflerdeki cam boşlukları daha sonra iç yerleşime göre değişebilecektir.

Üç boyutlu ilk eskiz çizim

Yapılan perspektiflerin, yine hızlı bir biçimde ve anlatımlı olmasında yarar vardır. Bu çalışma yapılırken konuya giriş daha zevkli hale getirilebilir. çünkü bir anlatım yapmak ve bunu görmek tasarımcıya keyif verebilir.

Yapının marker kalem ile anlatımı

Yapılan renklendirmelerin, bundan önceki çalışmalarda olduğu gibi marker kalemlerle yapılması önerilmektedir. Burada yapılan çalışmaların hızlı bitirilebilmesi ve kolay olabilmesi için boyutları küçük tutulmaktadır. Çalışmalar A4 boyutunda normal copy kağıtlarına yapılmaktadır. Bu tür kağıt seçimi bize daha rahat çalışma ortamı yaratır ve çalışma bozulursa boyamayı tekrarlayabilmemizi sağlar.

Yapının marker kalemle daha koyu efekt ile anlatımı

İlk çizimden alınan kopyadan, marker kalem katlarıyla farklı anlatımlar elde edilebilir. İkinci çalışmada ilk çalışmanın devamı olarak daha koyu etki denemesi yapılmıştır.

Marker kalemle üçüncü alternatif

Yapının kütle etkisi renk değişiklikleriyle algılanabilir. Üstteki eskizde renkli olan duvarlar beyaz bırakılarak kütlenin etkisi farklılaştırılmıştır.

Yapının göz seviyesinden algılanan eskiz perspektifinden başka, daha üst taraftan da perspektifi çizilerek farklı bir açıdan algılanması sağlanmıştır. Bu açıdan çalışmada, diğerinden farklı olarak malzeme anlatımı da değişerek yeni bir görsel seçenek denenmiştir.

Perspektif ilk çizim
Hızlı bir şekilde farklı bir açıdan yapının eskiz perspektifi çizilerek yeni renklendirmeye başlanabilir. Tüm bu çalışmalar yapılırken her denemede, yeni bir anlatım biçimi denenebilir ve anlatım her yeni denemede gelişerek devam eder. 

Diğer açının marker ile renklendirmesi

Bu blog çalışmasında, ilk proje konularında kullanılmak üzere bir yapı oluşturulmuş ve plan, kesitler, görünüş ve perspektifleriyle eskiz sunum olabilecek şekilde hazırlanmıştır. 

Bu çalışmada amaç; hızlı bir biçimde ve el çizimleriyle proje çalışmasına giriş yaparak, daha sonra bilgisayar desteğiyle de çalışılacak bir başlangıç yapmaktır. 

Daha sonraki konularımızda, bu yapının iç yerleşimleriyle ilgili eskiz anlatımlara giriş yapılacaktır.




1 yorum: