9 Şubat 2015 Pazartesi

4. ESKİZ ÇALIŞMA "MUTFAK YERLEŞİMİ VE ÜÇ BOYUTLU ESKİZ OLUŞTURMA"

Bu çalışmada eskiz olarak bir mutfak yerleşimi ve üç boyutlu anlatımı yer almaktadır. Yine diğer çalışmalarda olduğu gibi hızla üçüncü boyutu ve dolayısıyla "form, renk, malzeme" düşünmemiz ve bunu görmemiz için bir eskiz yöntemi önerilmiştir.

Plan yerleşim önerilerinin hızlı olması için serbest el çizimi ile yapılması önerilmekte ve bununla birlikte, eskiz kağıtlarının geçirgen özelliğinden yararlanarak çizim süreleri kısaltılmalıdır.

Bu çalışmalar bir tasarlama yöntemi önermek için yayınlandığı için, çalışmaların kademeli olarak ilerlediğini göstermek gerekmektedir. Bu nedenle planın boş halinden renkli eskizine kadar aşamaları yayınlanmaktadır.

Plan, bir mutfak yerleşimi yapabilmek için oluşturulmuş ve bir konutun belirli bir bölgesi olarak düşünülmüştür. Yerleşimi yaparken zorlaması açısından planda bazı kolon çıkıntıları oluşturulmuştur. Pencere kenarında ve hacmin orta bölümlerinde bulunan kolon çıkıntısının yerleşimi işlevsel olarak doğrudan etkilediği ve yönlendirdiği görülmektedir.

Her çalışmada belirtildiği gibi, bu çalışmalar perspektif yayınlamak için değil, yapılan plan yerleşimlerini hızlı bir biçimde üç boyutlu düşünmek ve gelişimi hızlandırmak için önerilmektedir.

Boş Plan
Mutfak olarak yerleşimi yapılacak olan boş plan

renkli eskiz plan
    Belirli bir kullanıcı düşünülerek yapılmış bir plan yerleşim önerisi

plan yerleşim
Planda bulunan ve yana açılan kapının yüzey kaplanarak yapılan bir sürme kapı değişikliğiyle ne kadar farklılaşacağı üç boyutlu eskizler sırasında görülecektir.

tek kaçışlı perspektif

Mutfak olarak düşünülen alanın serbest teknikle, ancak verilen ölçülerle orantılı bir biçimde boş olarak üç boyutunun eskiz kağıdına çizilmesi

 Orantılı olarak çizim yapmaya alışmak ve bunu uygulamak üç boyutlu düşünmeyi destekler. Çünkü orantıları doğruya yakın ve hızlı olarak yapılan çizimler bizi tasarlamaya ve düşünmeye daha çok iterler. Daha çok çizim yaparak da çizim kalitemizi arttırırız. Tüm bu çalışmalara, yine eskiz kağıdına üst üste çizerek devam ederiz.

Daha sonraki anlatımlarda, orantılı eskiz perspektifler çizebilmek için örnekler ve teknikler üzerinde duracağız. 

perspektif kütlesel yerleşim
Boş olarak çizilen ilk çalışmanın üzerine yeni bir eskiz kağıdı yerleştirerek oluşturulan kütlesel perspektif. Bu aşamada plan yerleşimi orantılı bir biçimde yükseltilerek bir sonraki aşamaya geçişi sağlar.

karakalem
Orantılı ve kütlesel olarak yükseltilen mekan çiziminin üzerine yine ayrı bir eskiz kağıdı ile karakalem olarak çalışma yapılır. Bu çalışmada, çizim yeterli olana kadar yine eskiz kağıtlarına devam edilir. Sadece bir çizimle gerektiği kadar iyi bir aşama olmayabilir. Bu nedenle çizim hızla tekrarlanır.

Eskiz olarak düşünülen bu çalışma, plan yerleşimi yaparken aklımıza gelen bazı formları göstermemizi sağlar. Ancak daha önemlisi bu aşamada, yeni form ve etkiler de düşüncelerimize girer. Örneğin; Sürme kapı ve onunla birlikte düşünülen yüzey kaplaması üç boyutlu çizim sırasında o duvarın boş kaldığının görülmesi üzerine gelişmiş ve diğer yüzeylerle ilişkisinden malzeme ve renk etkisi oluşturulmuştur.

Tekrar yenilersek, plan yerleşimi ile birlikte hızlı eskiz perspektifler bizi yeni aşamalara taşır.

Markerrendering
Karakalem olarak çizilen çalışmanın fotokopisi alınarak marker kalem ile hızlı bir biçimde renklendirilmesi

Üst üste eskiz kağıdına aşamalı olarak yapılan çizimler ve fotokopiler sonucunda bir çalışma için elimizde birden fazla eskiz oluşur. Tüm bu çalışmaları belirli bir sunumla da hocalarımıza gösterebiliriz. Bu da bize projemizin eskiz sunumlarına katkıda bulunacak ortamı yaratır.  

sunum
Tüm eskiz çalışmaların yer aldığı bir sunum paftası. Bu çalışmanın oluşumu için çalışmalar scan edilerek photoshop programında düzenlenmiştir. Bu düzenleme kişisel görüşlerimize göre çeşitlendirilebilir. Sunum paftasının boyutu 100*50 cm. olarak uygulanmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder